MUTFAK PERİSİ

MUTFAK PERİSİ
MUTFAK PERİSİ

31 Mayıs 2012 Perşembe

Elmalı,cevizli,tarçınlı kek

Gecenin bir vakti aklıma geçen günlerde yapılıp fotoğraflanıp bekleyen elmalı,cevizli,tarçınlı kekim geldi ve hemen kalkıp tarifi yazmaya karar verdim.Tadı ve kokusuyla muhteşem bir kek helede sıcacık bir çayla çok daha muhteşem oluyor.işte tarif;
Elmalı,cevizli,tarçınlı kek

MALZEMELER
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ceviz kırığı
  • 3 elma rendesi
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1tatlı kaşığı tarçın
YAPILIŞI
yumurtaları ve şekeri beyazlayana kadar güzelce çırpıyoruz,daha sonra sıvı yağ ve sütüde ekleyip tekrar çırpıyoruz,rendelemiş olduğumuz elmalarıda ekliyoruz ve yine çırpıyoruz.un,kabartma tozları,vanilya ve tarçını eleyip sıvı karışıma ekliyoruz ve yine çırpıyoruz,en son ceviz kırıklarınıda ekleyip son birkez daha çırpıyoruz,yağlayıp unladığımız kalıbımıza veya tepsimize döküp düşük ısılı fırında(fırınınızın ısı gücüne göre 150,160,170 derecede ) 45 dakika kadar pişiriyoruz,benim fırınımda 150 derecede 45 dakikada pişiyor.ilk 20 dakika fırın kapağını açmıyoruz,kekin pişip pişmediğini kekin içine kürdan yada bıcak sokup kuru çıkmasıyla anlıyoruz.Afiyet olsun...
                                                                                   

30 Mayıs 2012 Çarşamba

Doyuran börek

Genelde mutfakta mutlaka birşeyler artar, işte bu böreğim de aslında kalanları değerlendirdiğim bir börekti.Ve hemende tüketildi çayla  ve ayranla çok iyi gidiyor,malzeme ve besleyicilik bakımından oldukça da çok zengin,işte doyuran böreğim;


Doyuran börek
                                                                   MALZEMELER
4 yufka
Yarım tavuk göğsü
5 orta boy patates
3 çarliston biber
5 yada 6 adet orta boy domates veya konserve domates püresi
Tuz
Kızartmak için sıvıyağ
Karabiber
Kimyon
İsteğe göre acı  pulbiber

                                                                  
                                                                       YAPILIŞI

İlk önce tavuk göğsünü minik minik doğrayıp, bir miktar sıvı yağ koyduğumuz tencerede kavuruyoruz.
 Kabuklarını soyup, minik minik küpler halinde doğradığımız patatesleri ve yine minik doğradığımız biberleri aynı anda kavrulan tavuk göğüslerinin yanına ekliyoruz.
 Patatesler pembeleşene kadar, bütün malzemeleri karıştıra karıştıra pişiriyoruz.
 Patatesler pembeleşmeye başlayınca, rendelediğimiz domatesleri yada hazır aldığımız konserve domates püresini tenceredeki tavuk göğsü, patates ve biber karışımının üstüne ekliyoruz. Baharat ve tuz ekleyip, patatesler ezilmeye, domates de suyunu çekmeye başlayana dek pişiriyoruz. Pişen harcı, soğumaya bırakıyoruz. Her bir yufkayı 8 sigara böreği yapar gibi 8 parçaya kesiyoruz ve soğuyan harcımızdan göz kararı olucak şekilde yufkalara koyup, sarıyoruz. Kızgın yağda kızartıp, kağıt havlu konulmuş servis tabağına alıyoruz ve biraz soğuyunca ayran veya çayla servis ediyoruz. Afiyet Olsun

28 Mayıs 2012 Pazartesi

Tahtalı kurabiye

Güzel yağmurlu bir günün ardından bu güne yaraşır bir lezzetle günümüzü güzelleştirmek istedim.,Kurs arkadaşım Naime ablaya ait bir tarif ve özel birde kalıbı var ama gelgelelim bende o kalıptan yok bulursam mutlaka alıcam inşaallah, bol cevizli bir kurabiye kendileri, Çay ve kahvenin yanındada çok iyi giden bir kurabiye işte tahtalı kurabiye...


TAHTALI  KURABİYE
                                                                    MALZEMELER
  • 1 paket margarin(oda ısısında)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta
  • 1 subardağı toz şeker
  • 1 su bardağı ceviz kırığı
  • alabildiğine un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
YAPILIŞI
Margarin,sıvı yağ,yumurta ve toz şekeri elimizle güzelce karıştırıyoruz,unu,kabartma tozunu,vanilyayı ve cevizide ekleyip kulak memesi kıvamı yani ne çok yumuşak nede çok sert bir kıvam,ikisinin arası orta kıvama gelince isterseniz elinizle şekillendirip isterseniz de kalıpla keserek tepsiye yerleştiriyoruz ve önceden ısıtılmış 150,160 170 derceli fırında(her fırının ısı derecesi farklı olduğu için bu şekilde dereceleri sıraladım,benim fırınım çok ferli ve çabuk pişirir oyüzden ben 150 derecede 15 dakika da pişirdim,siz fırınınıza göre ayarlayabilirsiniz) 15 dakika pişiriyoruz,soğuyuncada servis yapıyoruz afiyet olsun.

27 Mayıs 2012 Pazar

MERHABA :)

Merhabalar;
       Uzun zamandır düşündüğüm ama bir türlü cesaret edemediğim ;altından kalkabilirmiyim diye düşündüğüm blog açmaya karar verdim.Mutfakta zaman geçirmeyi seven;yaptıklarını paylaşmaktan,tattırmaktan hoşlanan ;yaptıklarını hediye olarak götürmeyi,insanları mutlu etmeyi seven biriyim.İnşaallah yüzüm kara çıkmaz.Yeni olduğum için hatalarım olacaktır ama zamanla herşeyi yoluna koyacağıma inanıyorum ve kendimce severek yaptığım yemekleri,tatlıları buradan paylaşacağım .İnşaallah bundan sonra yeni paylaşımlarda görüşmek üzere sevgilerimle...